Glykol – Frysepunkt og kokepunkt - Aromdekor

6 desember, 2021

Glykol – Frysepunkt og kokepunkt


Etylen og propylen glykol er råvarer som bl.a. brukes i kjølevæske og har flere funksjoner. En er å senke frysepunktet, en annen er å heve kokepunktet. For å beskytte systemet mot korrosjon (rust), er det nødvendig med anti-korrosjons tilsetninger.

Denne artikkelen vil bruke tabeller for å gå gjennom fryse- og kokepunkt for ulike typer glykol i ulike konsentrasjoner. Vi vil også belyse hvorfor glykol skal blandes med vann, hvilket vann som skal brukes og hvordan fortynningen skal gjøres.

Bland glykol med vann

Konsentrert glykol bør aldri brukes uten å fortynnes med vann. Anbefalingen er å bruke avionisert vann (også kalt batterivann) i stedet for vanlig vann fra springen. Vann fra springen kan for eksempel inneholde klorider som kan ha en negativ effekt på systemet.

Grunnen til at glykolen bør blandes ut er at den avkjøles vesentlig dårligere i konsentrert form. Vann er den væsken som er best til å transportere bort overflødig varme. Grunnen til at man ikke bare bruker vann som kjølevæske er risikoen for frysing om vinteren og faren for koking (overoppheting). Det ville heller ikke være noen korrosjonsbeskyttelse.

Tommelfingerregelen er å ikke blande mer enn 67 % vann og 33 % glykol, dette skyldes at når de fortynnes med mer enn 65 % vann, forringes korrosjonsbeskyttelse egenskapene. For å gjøre det enkelt lages blandingen ofte med 50 % vann og 50 % glykol. Ved denne konsentrasjonen er det en liten margin til å fylle med en skvett vann hvis det er mangel på kjølevæske i beholderen.

Det finnes også ferdig kjølevæske å kjøpe, som allerede er fortynnet med vann, blant annet fra Arom-dekor.

Tabell over frysepunkt for glykol

Prosent Glykol 774F Frysepunkt
50%-40°C
40%-27°C
33%-20°C

Ved en konsentrasjon på 50 % vann og 50 % glykol har blandingen generelt et frysepunkt på -40 ° C, men det kan variere litt avhengig av typen glykol som brukes.

Dette er frysepunktet for våre ferdigblandede alternativer, som alle inneholder 50 % glykol:

Produkt Frysepunkt
Glykol Blå, ferdigblandet-37°C
Glykol rød, ferdigblandet-40°C
Glykol Supercelsius, ferdigblandet-40°C
KG propylen IH ferdigblandet-33°C

Tabell over kokepunkt for glykol

Kokepunktet varierer litt avhengig av type glykol og hvordan den blandes. I en blanding med 50 % glykol og 50 % vann er kokepunktet vanligvis rundt 108 °C.

Ved 33 % glykol er kokepunktet vanligvis rundt 104 ° C.

Nedenfor er en liste over kokepunkter for våre ferdigblandede produkter, som inneholder 50 % glykol:

Produkt Kokepunkt
Glykol blå, ferdigblandet  ca. 108°C
Glykol rød, ferdigblandet ca. 108°C
Glykol SuperCelsius, ferdigblandet ca. 108°C
KG propylen IH ferdigblandet ca. 106°C

Kjøp ferdigblandet eller konsentrert kjølevæske

Fra Arom dekor er det ferdigblandet og konsentrert glykol/kjølevæske av ulike slag klare til levering. Vi har utviklet ulike varianter for å møte kravene til en lang rekke standarder. Se kjøretøyets brukerhåndbok eller bruksanvisning for å finne rett anbefaling. Velg deretter den som passer ditt kjøretøy. For spørsmål om produkt eller Arom dekor, kontakt oss. Se også vår FAQ, en side med vanlige spørsmål.