Hvordan velge rett frostvæske - Aromdekor

6 desember, 2021

Hvordan velge rett frostvæske


Glykol er en råvare med høyt kokepunkt og lavt frysepunkt. I kombinasjon med vann og antikorrosive blir glykol en effektiv kjølevæske som brukes i biler og andre motorkjøretøy.

Ingen varianter er like og det er viktig å vite hvilken kjølevæske som passer ditt kjøretøy. Arom-dekor har utviklet flere typer glykol og tilbyr også ferdigblandede kjølevæsker. Denne artikkelen vil forklare deg forskjellen på de ulike kjølevæskene i vårt sortiment og hjelpe å finne den rette for deg,

Glykol i forskjellige farger og typer – propylenglykol og etylenglykol

Generelt brukes enten etylenglykol eller propylenglykol som råmateriale i kjølevæske i kombinasjon med inhibitor pakker av ulike slag for å oppnå anti-korrosjonsegenskaper. Etylenglykol er mest vanlig, men veldig giftig.

Propylenglykol har lavere toksisitet og dermed bedre helse- og miljøegenskaper. Derfor brukes propylenglykol ofte i for eksempel skogsmaskiner hvor det stilles spesielle krav til disse faktorene.

Det er ikke mulig å si noe generelt om forskjellen i glykol basert på farge (for eksempel rød eller blå). Fargen er kun et tilsetningsstoff og gir ingen garanti for funksjon eller kvalitet. Både blå og røde glykoler kan for eksempel være produkter av høy eller lav kvalitet uavhengig av farge.

Nedenfor er en forklaring på Arom-Dekor sine forskjellige kjølevæsker.


Dette produktet er basert på etylenglykol og kan med fordel brukes i kjøle- og varmesystemer i industrien. Den leveres i konsentrat eller bruksklar løsning og er blå i fargen.

Dette produktet er basert på monoetylenglykol og passer i mange biler, tunge kjøretøy og stasjonære motorer.

Dette produktet er basert på monoetylenglykol og vi tilbyr det konsentrert eller ferdigblandet. Frostvæske Blå oppfyller standarden BS6580: 2010.

Produktet er basert på monoetylenglykol og har en rød farge. Frostvæske G12++ samsvarer med kravene til MAN 324 Type SI-OAT, MB 325.5, VW / Audi / Seat / Skoda TL 774G.

Dette produktet er basert på monoetylglykol og oppfyller kravene i VW / Audi / Seat / Skoda TL 774J-standardene. Fargen på produktet er rødlilla.

Dette produktet er basert på monoetylglykol og oppfyller kravene i VW / Audi / Seat / Skoda TL 774J-standardene. Fargen på produktet er rødlilla.

Supercelsius er ufarget og påvirker ikke fargen på den originale glykolen under toppfylling. Dette er en glykol med ekstra lang levetid, formulert for å passe mange europeiske, asiatiske og amerikanske biler, lastebiler og utallige andre kjøretøy. Den er fargeløs og oppfyller blant annet spesifikasjonene for Ford WSS-M97B44-D, Mercedes-Benz 325.3, Renault 41-01-001, General Motors GM 6277M, Volkswagen VAG TL 774D & F, MAN 324 SNF.

Produktet er basert på propylenglykol. KG propylene IH oppfyller kravene i British Standard BS6580: 2010. Glykolen er grønn i fargen.

Denne glykolen er egnet for vinterkonservering for innenbords- og utenbordsmotorer (sjekk instruksjonene i bruksanvisningen). Produktet er basert på propylenglykol og har en grønn farge.

Dette produktet er spesielt egnet for aluminiumssystemer der det oppstår høye temperaturer. Den er kompatibel med alle metaller i motorens kjølesystem. Anbefalt for Renault og Dacia og deres spesifikasjon 41-01-001 / -T.

Dette er en spesiell kjølevæske som oppfyller kravene spesifisert i Peugeot-Citroën PSA B 71 5110. Produktet er basert på monoetylenglykol.

Dette produktet oppfyller kravene til ledende produsenter av motorer og biler. Den er basert på monoetylenglykol.

Dette produktet passer blant annet i motorer på båter, biler og tunge kjøretøy. Den er basert på monoetylenglykol.

Produktet er basert på propylenglykol. Det anbefales for bruk i kjøle- og varmesystemer. Arom-dekor leverer den konsentrert eller ferdigblandet.

Kan ulike kjølevæsker blandes?

Nei, forskjellige typer kjølevæsker skal ikke blandes – enten de er røde, blå, grønne eller gule.

Ulike glykoler kan inneholde ulike anti-korrosjons tilsetninger som kan påvirke hverandre negativt, noe som igjen gir dårligere korrosjonsbeskyttelse og forkortet levetid på kjølevæsken.

Bland derfor ikke grønn og blå glykol, blå og rød glykol eller noen annen kombinasjon av glykol typer. Å blande forskjellige glykoler er ikke en god idé.

Imidlertid bør konsentrert glykol fortynnes med vann. Avionisert vann (eller batterivann som det også kalles) foretrekkes da kommunalt vann kan inneholde stoffer som kan skade systemet. Det er også ferdigblandet kjølevæske å kjøpe, blant annet fra Arom-dekor.

Hvilken glykol bør brukes?

Det er viktig å bruke riktig type glykol for kjøretøyet og dets system. Hvordan finner du ut hvilken glykol du skal bruke til kjøretøyet ditt? For å finne ut hvilken glykol som skal brukes, se i kjøretøyets bruksanvisning eller brukerhåndbok.

Glykolen som er oppført og kalles original glykol eller OEM (Original Equipment Manufacturer) glykol er typen som kjøretøy produsentene selv bruker på fabrikken.

Informasjonen om hvilken glykol som skal brukes finner du under ulike deler av bruksanvisningen eller instruksjonsheftet. For eksempel under overskrifter som:

  • Hvordan fylle på kjølevæske
  • Tekniske spesifikasjoner
  • Anbefalte væsker

Et eksempel på hvorfor det er viktig å bruke riktig type glykol er å velge riktig type kjølevæske med den typen anti-korrosjons additiv som best beskytter metallene i kjøretøyet ditt. Følg derfor instruksjonene i brukermanualen eller instruksjonsboken for best resultat ved valg av glykol.

Kjøp riktig glykol/kjølevæske for kjøretøyet

Arom-dekor tilbyr et stort utvalg av glykol hvor de fleste kan finne det riktige alternativet til kjøretøyet. Med mange forskjellige pakkestørrelser å velge mellom, vil det være enkelt å kjøpe den rette basert på dine behov. For å finne ut hvilken glykol som passer, se i kjøretøyets bruksanvisning eller brukermanual og sammenlign med vårt utvalg av glykol.

Arom-dekor er en ledende leverandør av kjøretøy kjemikalier til Nordic Transport. I tillegg til glykol tilbyr vi blant annet AdBlue, avfettingsmidler, vaskemidler og spylervæske. Vi håndterer hele kjeden fra produksjon til levering, noe som gjør at vi har full kontroll på kvaliteten på produktene våre. For spørsmål om Arom-Dekor sine produkter, gå til vår FAQ eller kontakt oss.