96 90 13 10             post@aromdekor.no

Event

Søk

Inloggad som:

Ny kund

Glemt passord

Angi e-postadressen din og klikk på "Send". Innloggingsopplysningene dine blir sendt til e-posten din.

Å VELGE RIKTIG FROSTVÆSKE

Frostvæske er en råvare med høyt kokepunkt og forholdsvis lavt frysepunkt. I kombinasjon med vann og antikorrosive tilsetninger blir frostvæske et effektivt middel som brukes i biler og andre motorkjøretøy.

Ikke alle varianter er like, og det er viktig å vite hvilken frostvæske som er riktig for kjøretøyet. Arom-dekor har utviklet flere typer frostvæsker og tilbyr også ferdigblandede frostvæsker. I denne artikkelen forklarer vi forskjellen mellom ulike typer frostvæsker i sortimentet vårt, og hvordan man velger riktig type.

 

Endringer i vårt glykol sortiment 

CLP-forordningen, som inneholder regler om klassifisering, merking og pakking av kjemiske produkter som markedsføres i EU, er oppdatert. Som følge av endringen tilføres flere stoffer og noen av stoffene som allerede er omfattet får endret klassifisering og merking. 

I våre glykoler er det  et stoff, natrium 2-etylheksanoat CAS nr. 19766-89-3 (2-EHA), som tilhører denne oppdateringen og som mottar en CMR-klassifisering i kategori 1A eller 1B. Dette betyr at produktet ikke kan selges til allmennheten i henhold til reglene i REACH-forordningen.

Endringsforskriften trådte i kraft 23. mai 2022 og i denne overgangsperioden har Arom-dekor jobbet med å utvikle tilsvarende produkter som alternativer. Erstatnings glykoler vil gradvis komme ut i løpet av sommeren og høsten ettersom denne overgangsperioden strekker seg til 1. desember 2023. Fra denne datoen kan produkter som inneholder 2-EHA kun selges til profesjonell bruk.

 

FROSTVÆSKE I ULIKE FARGER OG TYPER – PROPYLENGLYKOL OG ETYLENGLYKOL

Det er generelt enten etylenglykol eller propylenglykol som brukes som råvare i frostvæsker, i kombinasjon med ulike typer inhibitorpakker som gir korrosjonsbeskyttende egenskaper. Etylenglykol er vanligst, men svært giftig.

Propylenglykol har lavere giftighet og dermed bedre helse- og miljøegenskaper. Propylenglykol brukes derfor ofte i for eksempel skogsmaskiner, der det stilles særskilte krav til disse faktorene.

Det er ikke mulig å si noe generelt om forskjellen på frostvæske basert på farge (for eksempel rød eller blå). Fargen er bare en tilsetning og gir ingen garanti med tanke på funksjon eller kvalitet. For eksempel kan både blå og røde frostvæsker være produkter med høy eller lav kvalitet, uavhengig av fargen.

Forskjellen på de ulike frostvæskene fra Arom-dekor forklares nærmere nedenfor.

ETYLEN IH VVS

Dette produktet er basert på etylenglykol og kan med fordel brukes i kjøle- og varmesystemer innen industrien. Det leveres i konsentrat eller ferdig bruksløsning og har blå farge.

FROSTVÆSKE 774C OEM BLÅGRØNN

Dette produktet er basert på monoetylenglykol og er egnet for en rekke personbiler, tunge kjøretøy og stasjonære motorer.

FROSTVÆSKE BLÅ

Dette produktet er basert på monoetylenglykol, og vi tilbyr den konsentrert eller ferdigblandet. Frostvæske Blå oppfyller standarden BS6580: 2010.

FROSTVÆSKE G12++

Produktet er basert på monoetylenglykol og har rød farge. Frostvæske G12++ overholder kravene i MAN 324 Type SI-OAT, MB 325.5, VW/Audi/Seat/Skoda TL 774G.

FROSTVÆSKE G13

Dette produktet er basert på monoetylenglykol og overholder kravene i standardene VW/Audi/Seat/Skoda TL 774J. Produktet har rødlilla farge.

FROSTVÆSKE RØD

Dette produktet er basert på monoetylenglykol og overholder kravene i standardene VW/Audi/Seat/Skoda TL 774J. Produktet har rødlilla farge.

FROSTVÆSKE SUPERCELSIUS

Supercelsius er ufarget og påvirker ikke fargen til den opprinnelige frostvæsken ved toppfylling. Dette er en frostvæske med ekstra lang levetid, sammensatt for å passe i mange europeiske, asiatiske og amerikanske personbiler, lastebiler og en rekke andre kjøretøy. Den er ufarget og oppfyller blant annet spesifikasjonene for Ford WSS-M97B44-D, Mercedes-Benz 325.3, Renault 41-01-001, General Motors GM 6277M, Volkswagen VAG TL 774D og F, MAN 324 SNF.

KG PROPYLEN IH

Produktet er basert på propylenglykol. KG Propylen IH oppfyller kravene i British Standard BS6580:2010. Frostvæsken har grønn farge.

MARINEGLYKOL

Denne frostvæsken passer ved vinterkonservering av innenbordsmotorer og utenbordsmotorer (kontroller veiledningen i instruksjonsboken). Produktet er basert på propylenglykol og har grønn farge.

FROSTVÆSKE 800Y OEM

Dette produktet passer ekstra godt til systemer av aluminium, der det forekommer høye temperaturer. Det er kompatibelt med alle metaller i motorens kjølesystem. Anbefales til Renault og Dacia og deres spesifikasjon 41-01-001/-T.

FROSTVÆSKE 822B OEM

Dette er en spesialfrostvæske som oppfyller kravene som spesifiseres i Peugeot-Citroën PSA B 71 5110. Produktet er basert på monoetylenglykol.

FROSTVÆSKE 774F OEM RØD

Dette produktet oppfyller kravene fra ledende produsenter av motorer og biler. Det er basert på monoetylenglykol.

FROSTVÆSKE 774F OEM GUL

Dette produktet passer blant annet i motorer på båter, personbiler og tunge kjøretøy. Det er basert på monoetylenglykol.

PROPYLEN IH VVS

Produktet er basert på propylenglykol. Det anbefales for bruk i kjøle- og varmesystemer. Arom-dekor leverer det konsentrert eller ferdigblandet.

 

KAN ULIKE FROSTVÆSKER BLANDES?

Nei, ulike typer frostvæsker bør ikke blandes – uansett om de er røde, blå, grønne eller gule.

Ulike frostvæsker kan inneholde korrosjonsbeskyttende additiver som kan påvirke hverandre negativt, noe som i sin tur gir dårligere korrosjonsbeskyttelse og kortere levetid for frostvæsken.

Bland derfor ikke grønn og blå frostvæske, blå og rød frostvæske eller andre kombinasjoner av frostvæsketyper. Det er ingen god idé å blande ulike frostvæsker.

Konsentrert frostvæske bør derimot fortynnes med vann. Avionisert vann (eller batterivann som det også kalles) er å foretrekke, fordi kommunalt vann kan inneholde stoffer som systemet kan ta skade av. Det finnes også ferdigblandet frostvæske å få kjøpt, blant annet fra Arom-dekor.

 

HVILKEN FROSTVÆSKE SKAL MAN BRUKE?

Det er viktig å bruke riktig type frostvæske for kjøretøyet og kjøretøysystemet, så hvordan finner man ut hvilken frostvæske som skal brukes til det aktuelle kjøretøyet? Informasjon om frostvæske finnes i instruksjonsboken eller eiermanualen for kjøretøyet.

Frostvæsken som angis der, kalles originalfrostvæske eller OEM-frostvæske (Original Equipment Manufacturer). Dette er den frostvæsken produsentene av kjøretøyet selv bruker i fabrikken.

Informasjonen om hvilken frostvæske som skal brukes, finner du for eksempel under overskrifter som:

  • Hvordan fylle på frostvæske
  • Tekniske spesifikasjoner
  • Anbefalte væsker

Det er viktig å bruke riktig type frostvæske med den korrosjonsbeskyttende tilsetningen som gir best mulig beskyttelse av metallene i kjøretøyet. Følg derfor anvisningene i instruksjonsboken eller eiermanualen for å oppnå det beste resultatet ved valget av frostvæske.

 

KJØP RIKTIG FROSTVÆSKE FOR KJØRETØYET

Arom-dekor tilbyr et stort utvalg av frostvæsker, slik at alle kan finne riktig alternativ for sitt kjøretøy. Med en rekke forskjellige pakningsstørrelser å velge blant blir det enkelt å kjøpe riktig ut fra aktuelt behov. Se vårt utvalg av frostvæsker i instruksjonsboken eller eiermanualen for å få informasjon om hvilken frostvæske som passer.

Arom-dekor er en ledende leverandør av kjøretøykjemikalier til den nordiske transportsektoren. I tillegg til frostvæske tilbyr vi blant annet AdBlue, avfettingsmidler, vaskeprodukter og spylervæske. Vi håndterer hele kjeden fra produksjon til levering og har dermed full kontroll over kvaliteten på produktene våre. For spørsmål om Arom-dekor og produktene, gå til vår FAQ eller kontakt oss.